Sarıyer Belediyesi SarFit Spor Tesisin’de evinizdeki rahatlıkta sporu denemelisiniz!
Sarıyer Belediyesi SarFit Spor Tesisi performansınızı zirveye taşımakla kalmıyor; Sporu, yaşam tarzına dönüştürüyor.
Günışığı aydınlığı ile ferah bir ortam sağlayan, yüksek tavanlı, özel dekore edilmiş fitness ve gym alanları, sizi sağlıklı ve formda bir yaşama davet ediyor.
Fitness alanına ilk girdiğinizde, kendinizi çok daha iyi hissetmeye başlayacağınız yüksek teknolojili cardiovascular ve birbirinden farklı izotonik makinalar ile, pilates ve grup egzersiz stüdyomuzda spor yapmanın zevkini çıkaracaksınız. Ayrıca akademisyen eğitmenlerimizin sizlere yapacağı, yağ-kas oranının ölçülmesi gibi bilgileri içeren Fitness Testi sonucunda, kişiye özel hazırlanacak antrenman programlarıyla en yüksek performansınıza ulaşacaksınız.
Rakamlarla Sarıyer Belediyesi Sarfit Spor Tesisi
Terası ve kapalı alanlarıyla yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alanı kaplayan SARIYER BELEDİYESİ SARFİT SPOR TESİSİ, yüzme havuzu, aerobik, step, pilates, aqua kids gym ve çok amaçlı spor salonlarına sahiptir.
Yarı olimpik kapalı yüzme havuzu ve çocuk havuzuna da sahip olan SARIYER BELEDİYESİ SARFİT SPOR TESİSİ’ni benzeri tesislerden ayıran önemli bir özelliği de grup seansları ve diğer bireysel sağlık ve vücut gelişimi amaçlı sporlara imkân veren salonlara sahip olması. Ayrıca üyelik sistemi bulunmaktadır.
500 m2’lik fitness alanında Tartan zemin kaplamalar kullanılarak süspansiyon özelliğine sahip ve epdm ürün tercih edilerek sağlığımıza ve eklemlerimize önem veren, bir yeni yüzle Sarıyer Belediyemiz siz spor severlere değer veriyor. 17 adet cardiovascular makina, 20 adet izotonik egzersiz aletleri ile, 100 m2 center stüdyomuzda, sizlere sunulan birbirinden farklı stüdyo dersleri ve uzman eğitmenlerimiz ile keyifli vakit geçirirken, hem formda kalacak hem de günün stresinden uzaklaşacaksınız.
Hamam 80m2
Özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapı. Hamamın tarihi Antik Romalılar’a kadar uzanır. Vezüv yanardağının patlamasından sonra küller altında kalan Pompeii şehrinde yapılan kazılar, Romalılar’ın kullandıkları hamamları ortaya çıkarmıştır. Bu hamamların yalnız temizlik için değil, zevk ve eğlence için de yapıldığı anlaşılmaktadır. Romalılarda sınıf farkı olduğu için, hamamlarda kölelerle asillerin giriş kapıları ve yıkandıkları yerler ayrılmıştı. Roma hamamlarında ayrıca buhar banyosu yeri, soğuk ve sıcak su havuzları da vardı.
Hamam Özellikleri
Türkler İstanbul’un fethinden sonra burada ve Osmanlı Devleti’nin dört bir yanında binlerce hamam yaptılar. On yedinci yüzyılda, sadece İstanbul’da 168 büyük çarşı hamamı vardı. Bulgaristan’da 17. yüzyıldan kalma eski Türk hamamı Hürrem sultan hamamı, St Petersburg Türk hamamları başlıca üç kısma ayrılır: Soyunma yerleri Yıkanma yerleri: Soğukluk, Hamam (Sıcaklık); Isıtma yeri (Külhan)
Hamamın Faydaları
Hamamda sıcak hava ve buharın etkisi ile vücudunuzda gözenekleri dolduran tüm kirler yumuşar. Yapılan kese ile tüm gözenekler açılır. Böylece hem cildiniz ölü deriden arınır hem de daha fazla oksijen alır. Hamam, stresi alır ve zihni dinginleştirir. Çok stresli olduğunuz zamanlarda hamama giderseniz, stresten arındığınızı fark edersiniz. Hamam lenf sistemine iyi gelir. Lenf sisteminin temizliğini sağlar. Bu nedenle ayda 1-2 kez gitmek çok faydalıdır. Kas ağrılarını ve kas kramplarına hamam iyi gelir. Özellikle spor sonrası hamam yapılması önerilir. Eklemlerin ve kaslarda olan ağrıların hızla geçmesini sağlar. Kalp atımı ve metabolizma hamam sonrası hızlanır. Bu nedenle kalp hastalarına hamam önerilmez. Hamam sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Bağışıklık sistemi düşük olanlara ayda 2 kez hamam önerilir. Kanser ve enfeksiyon problemi olan hastalara sıcak buhar ile tedavi yapılmaktadır. Hamam bu tarz rahatsızlığı olan hastalara bu nedenle önerilir. Alerjisi olan ve alerjik astım hastalarında oluşan sinüslerin tıkanması hamamda çözümlenir. Bu nedenle bu hastalara hamam önerilir. Vücudumuz hamam sayesinde toksin atar. Yağ yakımı yapılır. Bu nedenle kilo vermek isteyen kişilere de hamam önerilir. Metabolizmayı ve kan dolaşımını hızlandırır. Vücuda çok daha fazla oksijen girmesini sağlar. Cildin genç ve sağlıklı kalmasını sağlar.
Saunanın Faydaları
• Sauna; kalp, dolaşım ve sinir sistemini düzenleyen bir kültür-fizik olayıdır. İnsan vücudundaki hızlı, yoğun sıcaklık artışları ve düşüşleri saunanın ana prensibini oluşturmaktadır.
• Deri tabakasının üst düzeyinde sıcaklık normalden 10 °C daha fazla yükselir, aynı zamanda deri tabakasının altında sıcaklık normalden 1°C daha artar. Bu da vücuttaki hastalıklara karşı koyan madde olan antikor üretimini artırır.
• Kan damarları genişlediği için kan akışı hızlanır. Organizmamız vücut sıcaklığını deriyi soğutarak sabit tutmaya çalışır ve yoğun bir terleme ile reaksiyon verir. Deri, ölü hücrelerden temizlenerek canlanır. Yumuşak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olur.
• Yoğun terleme, insan vücudundaki su ve toksinlerin dengesini ayarlar. Özellikle spor yaptıktan sonra saunaya girilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi olarak da kas ağrılarına neden olan laktik asidin terleme yoluyla atılması gösterilmektedir. Finli atletlerin mukavemet sporlarındaki başarısının saunadan kaynaklandığı düşünülmektedir. Günümüzde düzenli sauna banyoları başarılı atletlerin çalışma programlarında yer almaktadır.
• Sauna ile metabolizmanın çalışması hızlanır ve terleme için enerji gerekeceğinden bir sauna seansında yaklaşık 300 kalori yakılmış olur . Bu miktar 3-4 km koşmakla aynı değerdedir.
• Sporcular egzersize gösterdikleri uyum sonucu terlediklerinde fazla tuz kaybetmezler; sulu terlerler. Bu sayede vücuttan kurşun, nikel, cıva gibi zararlı toksinler atılmış olur. Sauna, insanın pasif durumda iken sulu terlemesini sağlar. Böylece aktif terlemede oluşan yorgunluğun tam tersine saunada terleme ile yorgunluk giderilir.
• Düzenli sauna banyoları solunum yollarının daha düzenli çalışmasına da yardımcı olmaktadır.
• Sauna banyosu kardio-vaskular sistemini ve kan basıncını olumlu yönde etkileyerek, kalbe ve bütün kardio-vaskular sistemine stressiz bir antrenman yaptırmaktadır.
• Sauna, toplam kan proteinlerinde artışa neden olur. Bu artış da dokulara daha fazla oksijenin ulaşmasını sağlar.
• Sauna, vücudun dış etkilere karşı direncini artırır.
• Düzenli sauna banyoları kasları gevşetmek suretiyle vücuttaki romatizma ve kireçlenme ağrılarına iyi gelir.
• Soğuk duşla tamamlanmış ve kurallarına uygun olarak yapılan sauna ziyaretlerinin yararları görüldüğü gibi çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Sauna ile günlük yaşamın bütün stresinden ve yorgunluğundan kurtulur, yaşamdan keyif alırsınız.
• Günümüzde lüks olmaktan çıkan sauna, stressiz ve sağlıklı bir yaşam için bir sağlık uygulaması olduğunu kanıtlamıştır.
• Sauna cilt güzelliğinin yanı sıra bazı bölgelerde istenmeyen yağlanma ve selülit oluşumunu engeller. Kısaca sauna vücut sağlığı ve güzelliği için mükemmel bir yoldur.
Sauna Kullanıcılarının Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
• Saunaya girmeden önce giysiler ve gözlük, kontaktlens, mücevherat, saat gibi eşyalar çıkartılmalı (Bunlar kişiyi yüksek ısıda rahatsız edeceği gibi, zarar da görebilirler),
• Sıcak su ile sabunlanarak güzel bir duş alınmalı,
• Çıplak vücut ile sadece bir havlu alınarak saunaya girilmeli,
• Mevcut ısıya göre oturma veya yatma ranzalarından birine yerleşilmeli (üst ranzalar daha sıcak olacaktır),
• 5 ila 15 dakika kadar sonra kendiliğinden terleme başlandığında saunadan çıkmalı (Dikkat! Saunada 5 dakikadan az kalmanın bir faydası olmayacağı gibi 30 dakikadan fazla kalmak da tehlikelidir),
• Tekrar duş alarak veya havuza girerek vücut serinletilmeli,
• 10 ile 20 dakika kadar uzanarak vücut ısısının düşmesi devam ettirilmeli,
• Daha sonra tekrar saunaya girilmeli, (bu ikinci seansta ahşap kovada sauna parfümü ilave edilmiş sudan az miktarda kepçe ile alarak kızgın soba taşlarına dökülerek saunadaki nem arttırılır ve masaj fırçası ile ve ya bitki yapraklarından oluşturulmuş tabii bir fırça ile vücuda masaj yapılabilir),
• Sauna kullanımı bittikten sonra çıkılarak 20 dakika kadar istirahat edilir. Önce sıcak su ile sabunlanarak, daha sonra da soğuk su ile (cilt gözenekleri kapatmak amacı ile) duş alınmalı ve vücut tamamen soğuduktan sonra giyinilmelidir.
• Nihayet vücudun tuz ve su kaybını gidermek için hafif fakat tuzlu bir şeyler atıştırılmalı ve bolca su ve ya meyve suyu içilmelidir.
Aşağıdaki Durumlarda Saunaya Girilmemelidir
• Yüksek tansiyon, astım, kalp rahatsızlığı, kan dolaşımı bozuklukları, şeker ve sara gibi
kronik hastalıklar. (Bu kişiler önce doktor kontrolünden geçmelidirler)
• Antibiyotik, sakinleştirici, uyarıcı veya metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olan ilaç kullanılması.
• Alkol ve uyuşturucu etkisi altında bulunmak. (Vücut dengesini sağlayamaz ve sıcak sobaya yapışma tehlikesi doğabilir, ayrıca saunada baygınlık geçirenler arasında vücut sıvısının aşırı buharlaşması sonucu hayatını kaybedenler olmuştur)
• Yemeyi fazla kaçıranlar saunaya en az 2 saat sonra girmelidirler.
• Saunada baş dönmesi, göz kararması, bulantı, aşırı sıcaklıktan rahatsız olma veya nabzın aşırı hızlanması durumlarında derhal çıkılmalıdır.
• Hamile olanların da saunaya girmeden önce doktora danışmaları gerekir.
• Özellikle otel ve spor tesislerinde saunaya nezaret eden personelin saunaya girecek müşterilerini yukarıda yazılı durumlardan birinde görmeleri halinde ikaz etmeleri veya sağlık görevlisini çağırması gerekir. Ayrıca sauna holüne bu sakıncaları belirten bir uyarı levhası da asılmalıdır.
Yüzmenin Faydaları 24,9m – 11m ölçüsünde
1. Yapılan araştırmalar, düzenli yüzmenin kalp dolaşım sistemi üzerinde olumlu yönde çok önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Düzenli yüzme antrenmanları yapan kişilerde koroner kalp hastalıklarına daha az rastlanmakta ve bu bireylerin kalp krizi geçirme olasılıkları düşmektedir. Ayrıca kalp ve beyin damarlarının tıkanmasına yol açan bir takım maddelerin azalmasına da yardımcı olmaktadır.
2. Yüzmenin kas ve iskelet sistemi üzerindeki etkisi ise “Yüzücü Vücudu” tanımında kendine beden bulmaktadır. Düzenli yapılan yüzme egzersizleri hem kasları güçlendirmekte hem de vücut koordinasyonunu gelişiminde çok önemli rol oynamaktadır.
3. Yüzme sporu yapılırken, eklemler ve bağlar herhangi bir spora göre daha az zorlanmaktadır. Bu sebeple suda yapılan egzersizlerde sakatlanma ve yaralanma oranı karadaki egzersizlere oranla %90 daha azdır. Bu sebeple kaslarında, eklemlerinde ya da iskelet sistemlerinde herhangi bir rahatsızlığı olanlara doktorlar tarafından önerilen tek spor yüzmedir.
4. Yüzme sporunu diğer sporlardan ayıran bir diğer faydası ise yaşı ve kilosu ne olursa olsun öğrenildiği takdirde herkesin tehlikesizce yapabileceği bir spor olmasıdır. Örneğin kilolu kişilerin herhangi bir kara sporu yapması iskelet ve kas sistemine zarar verebilecekken, su ortamında yapacağı aktiviteler o bireyin üzerine etkiyen yerçekimi kuvvetini çok büyük oranda azalttığından kişiye risksiz egzersiz olanağı sağlamaktadır.
5. Düzenli yapılan yüzme egzersizi, egzersizi yapan kişilerde sigara ve alkol alışkanlığını azaltmakta, ayrıca aşırı şişmanlığı önlemektedir. Hamileliğinden önce ve hamileliği sırasında yüzme egzersizi yapan kadınlarda ölü ve erken doğum yapma oranı dikkat çekecek şekilde düşüktür.
6. Yapılan başka ilginç bir araştırma göstermektedir ki yüzme sporu da dahil olmak üzere yapılan düzenli fiziksel aktiviteler şeker hastalarının insülin duyarlılığını arttırmakta, bunun sonucu hastanın daha az insülin gereksinimi olmaktadır.
7. Yüzmeyi kara sporlarından ayıran en önemli özellik, kara sporlarını yapmalarını kısıtlayacak ya da önleyecek derecede fiziksel problemi olan bireyler tarafından kolayca yapılabilmesidir.
8. Yüzmenin sinir sistemine ve insan psikolojisine faydaları ise saymakla bitmez. Suya girdiğimizde hissettiğimiz rahatlama duygusu egzersiz sonrasında salgılanan endorfin hormonu ile birleşince yaşayacağınız psikolojik ve sinirsel rahatlama size başka bir egzersizin veremeyeceği hissiyatı yaşatır. Özelikle sportif olarak yüzen çocukların gelişme dönemlerinde onların kendilerine güvenen, hırslı, herhangi bir işe konsantrasyonu ve adaptasyonu yüksek, disiplinli, programlı, aktif ve başarılı bireyler olmasında çok büyük oranda katkı sağlar.
Jakuzi terapisi 55m3 hacmine sahip
Çoğu kişi güne keyifli bir başlangıç yapmak ve kendilerini hazır hissetmek amacıyla sabahları ılık bir duş almayı tercih ederler. Ya da ofiste iş yoğunluğundan bunaldığınız bir anda çareyi yüzünüze biraz su vurmakta bulursunuz.
Bu işlem sadece temizlik için değil, sağlığınızı yerine getirmek için de faydalıdır. İşte günümüz jakuzilerinin temeli de hidroterapi geleneğinden gelen tazyikli suların vücuda temasıyla dolaşımı etkilemesi ve bizi kendimize getirmesi prensibi üzerine kurulmuştur. Yunan fizikçilerin ve Romalı insanların kullandığı bu sistem ile suyun sağlık üzerindeki fiziksel faydası anlaşılmıştır.
Bugün de bu sistemler sık kullanılmakla beraber doktorlar sıcak banyo, sauna, jakuzi gibi mekanlardan bilinçli bir şekilde yararlanmanın fiziksel ve ruhsal sağlığımıza olan olumlu etkisini ve bazı rahatsızlıklarda direkt tedavi aracı olmalarını anlatırlar.
Örneğin jakuzinin yardımcı olduğu temel yararları verecek olursak : -Yorgunluğumuzu giderir, kasılmaları ve tutulmaları önler, endorfinlerin salgılanmasını sağlayarak stresimizi azaltır, zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur, esnekliğimizi artırır, yaşlanma etkilerini yavaşlatır, metabolizmayı hızlandırarak vücudumuzu sıkılaştırır.
Tarihi türk hamamını modernize ederek saunasıyla,buhar odasıyla,jakuzisi,yarı olimpik yüzme havuzuyla ve türk hamamıyla eşsiz bir hizmeti siz sevgili halkımıza sunmaktan kıvanç duyar.
Ayrıca kafeteryamızda sıcak soğuk içeceklerimiz ve tost çeşitlerimizle sizlere kaliteli hizmet vermekteyiz. Aktivitelerden sonra bahçemizde, geniş ve ferah salonumuzda şezlonglara uzanarak günün yorgunluğundan tamamiyle uzaklaşmanıza yardımcı oluyoruz.
Fitness yapmanız için 5 neden?
1. Yağ oranını azaltır, kas yoğunluğunu arttırır.
2. Uyku problemini azaltır.
3. Bağışıklık sistemini düzenler.
4. Solunum kapasitesini arttırır.
5. Sinirim sistemini güçlendirir.
Pilates
Joseph Pilates “10 seansta farkı hissedecek, 20.de farkı görecek ve 30. seansta tümüyle yepyeni bir vücuda sahip olacaksınız” diyor.
Pilates’in 6 prensibi
1.Konsantrasyon : Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak, bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp, hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekir.
2.Kontrol : Pilates metodunda kontrol çok önemlidir. Kontrol için bedenin iyi dinlenmesi ve hareketlerin gösterildiği şekilde uygulanması, olası sakatlıkların önlenmesi gerekir.
3.Merkezleme : Pilates metodunda hareket sanatlarında olduğu gibi merkez, karın, bel ve kalça çevresidir. Bu merkez iç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir. Merkezleme, uzamayı, üst bedenin stabilitesini ve esnemesini sağlar.
4.Akıcı hareket : Hareketler acele edilmeden, her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.
5. Kesinlik : Hareketler belirsizce değil, hakkı verilerek tam anlamıyla yapılmalıdır. Hareket sekansları birbirleri içinde ve birbirleri arasında koordine olmalıdır.
6.Nefes : Nefes alıp verme, sırtın arkasına ve altına derin nefes alıp bütün nefesi tamamıyla dışarı üflemek yoluyla olmalıdır. Böylece, nefes tamamen boşaltılıp, kan temizlenmiş olur.
Eğer bunları onaylıyorsanız mutlaka Sarıyer Belediyesi SarFit Spor Tesisin’de Pilates yapmalısınız!
Grup Seansalarımız
Total Body: Dumbell ve theraband ekipmanlarını kullanarak matler üzerinde uygulanan hareketler ile kasları güçlendirip şekillendirmeye aynı zamanda dayanıklıklarını arttırmaya yönelik bir derstir.
Crunch : Karın kaslarını çalıştırmaya yönelik yoğun tempoda uygulanan 30 dk’lık Express bir derstir.
H.A.T: Karın ve kalça kaslarını çalışıran, kuvvetlendirmeye ve şekillendirmeye yönelik ileri seviye stüdyo çalışmasıdır.
TRX Camp: Yerde yapılan bir çok hareketin eller veya ayaklar asılı olarak yapılmasına dayanan bu çalışmada kişinin kendi vücut ağırlığı ile yerçekimine karşı koyarak yaptığı sıradışı ve meydan okuyucu bir derstir. Çeşitli istasyon çalışmalarıyla zenginleştirilmiş bu ders vücudun kuvvetini, dayanıklılığını ve eş zamanlı olarak esnekliğini ve dengesini geliştirmeye yöneliktir.
Pilates Challenge: Pilates ekipmanlarının kullanıldığı zorluk derecesi yüksek olan hareketlerden oluşan bir çalışmadır.
Core Pilates: Başta core kasları olmak üzere tüm vücut kaslarını çalıştıran ,kuvvet ve dayanıklılığı arttıran müthiş bir sıkılaşma programı.
AeroLatin: Latin dans adımlarını aerobik temel adımlarıyla birleştirerek oluşturan, koreografisindeki değişik kombinasyonlarla stabilizasyonu sağlayan; ağırlıklar kullanılarak direnç ve kuvvet gelişimine katkıda bulunan aynı zamanda bosu üzerinde değişik yüklemeler ile karın kaslarınızı kuvvetlendiren sıkı bir çalışmadır.,
Tae-Bo: Thai boks hareketlerinin aerobic hareketleriyle beraber bir kareografi haline getirilmesiyle yapılan son derece hareketli bir derstir.
Spinning: Müthiş bir tempo ile yapılan hem eğlenceli hem de ek yağ yakımına yönelik,dayanıklılığı ve perofmansı en üst sınırlara ulaştıran bir çalışma.Yüksek tempolu bu derste vücut istenilen düzeye en kısa sürede ulaşır.
Pebalance: Eklemlerin hareket açılarını arttırmaya ve tüm vücut kaslarını güçlendirmeye ve esnetmeye yönelik çok faydalı bir çalışmadır.
Kids Performance: 4-15 yaş aralığındaki çocukların katılabildiği, çocukların motorik öğrenme yeteneklerinin test edildiği, onları hem eğlendiren hemde sportif özelliklerini geliştiren bir aktivitedir.
Aqua Gym: Tüm kasları kuvvetlendirme, sıkılaştırma vücudu inceltme rehabilite etme ve genel koordinasyonu arttırmada yardımcıdır.
POOL PROGRAMS
• Omurgayı çevreleyen kasları kuvvetlendirir ve omurgaya binen yükü azaltır.
• Yağsız kas kitlesinde artış sağlar, postür’ü düzeltir ve güzel bir görünüm kazandırır.
• Kalp ve dolaşım sistemini güçlendirir.
• Kemik yoğunluğunun artmasını ve kemiklerin güçlenmesini sağlar.
• Fazla vücut yağlarının yok edilmesini sağlar.
• Hastalıklara karşı yüksek dirençli olmanızı sağlar.
• İleri yaşlarda oluşabilecek veya oluşmuş osteoporoz’un önlenmesini veya tedavisi sağlar.
• Gün içerisinde daha çok enerjik olmanızı sağlar.
• Mental konsantrasyonun artmasını sağlar.
TRX
• Egzersizi sıradanlıktan çıkararak daha keyifli bir spor keyfine olanak verir.
• Metabolizma hızını arttırarak, daha fazla kalori harcanmasına olanak verir.
• Günlük aktivitelerde sakatlanma riskini azaltır.
• Core bölgesini kuvvetlendirir.
• Vücudun genel kuvvetini arttırır.
• Kas dayanıklılığını ve birbirleriyle olan koordinasyonunu arttırır.
• Kemik yoğunluğunu arttırır.
• Esnekliği artırır.